Saturday, April 19, 2008

KENYATAAN MENTERI BESAR PAHANG

Subject: Kenyataan MB Phg
KENYATAAN MENTERI BESAR PAHANG
01. Saya ingin membuat penjelasan mengenai tajuk berita dalam Utusan Malaysia 19 April 2008, hari Sabtu muka surat tiga bertajuk 'Jawatan Exco gugur MB'.
02. Tajuk berita dan isi berita dalam para enam yang melaporkan " dan sebagai Menteri Besar, beliau (yakni Adnan) mempunyai hak mutlak melantik sesiapa sahaja" adalah salah, mengelirukan dan boleh melaga-lagakan Menteri Besar dengan Perdana Menteri dan di antara Menteri Besar dengan Sultan Pahang.
03. Berdasarkan kepada rakaman percakapan yang direkodkan oleh Setiausaha Akhbar Menteri Besar dan ramai pemberita lain, saya tidak pernah menggunakan perkataan "hak mutlak saya dan tidak pernah mengatakan "Dato' Maznah Mazlan digugurkan sebagai Exco".
04. Hak mutlak atau prerogatif diberikan kepada Perdana Menteri dalam pemilihan anggota kabinetnya dengan menyembah nasihat kepada Yang Dipertuan Agong.
05. Sultan Pahang mempunyai hak mutlak melantik Menteri Besar sebagaimana yang termaktub dalam Undang-undang Tubuh Negeri Pahang.
06. Mengenai pengisian jawatan yang dikosongkan oleh Maznah saya menyatakan " Itu kita tunggu saya menyembah nasihat, menyembah maklum, mengadakan perbincangan dengan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang dan juga Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang Tengku Mahkota Pahang"
07. Saya ada menyatakan juga "kedudukan Maznah dengan sendirinya di Majlis Mesyuarat Kerajaan akan dikosongkan". Saya tidak pernah menyatakan Maznah akan digugurkan sebagai Exco sebagaimana yang dilaporkan.
08. Berita yang telah tersiar menggambarkan saya sebagai Menteri Besar, tidak memahami kuasa dan prerogatif yang ada pada Perdana Menteri dan kuasa dan prerogatif yang ada pada Sultan Pahang, sedangkan pada hakikatnya saya amat memahami.
09. Saya ucapkan terima kasih kerana menyiarkan kenyataan saya ini yang sepatutnya tidak perlu berlaku jika Utusan lebih berhati-hati, beretika dan profesional dalam laporannya.
10. Saya tidak memerlukan sebarang liputan lagi oleh Utusan selepas ini. ADNAN YAAKOB, MENTERI BESAR PAHANG
Bertarikh : 19 April 2008, Sabtu, 11.29 malam ---------------------------------------------------------------- This message was sent using IMP, the Internet Messaging Program.

67 comments:

iFaizi said...

Dear Dato Seri,
Rasanya belum terlambat lagi untuk saya mengucapkan tahniah kepada Dato Seri atas kemenangan BN dengan majoriti 2/3 di Pahang. Tahniah juga kepada Dato Seri atas kewujudan blog Dato Seri agar dapat mendekati suara rakyat Malaysia di alam siber.

Saya ada beberapa soalan yang ingin saya tujukan kepada Dato Seri sama ada soalan itu 'inpolitical issue' atau 'expolitical issue'.

-Ada sesetengah mereka sedia maklum, Dato Seri pernah mengeluarkan isyarat lucah semasa kempen pilihanraya (maaf, saya tak ingat kempen pilihanraya yang mana satu). Bahkan ada yang merakam video tersebut dan memuat naik (upload) ke lelaman You Tube. Apa pandangan Dato Seri?

-Ada sesetengah pihak yang menyelar sikap Dato Seri yang agak 'kasar'. Saya mengambil contoh mengenai satu video di lelaman You Tube yang dipetik dari Buletin Utama TV3 yang saya tak mengetahui bila tarikhnya yang mana dalam persidangan DUN Pahang, Dato Seri pernah berkata pada TV3 "Go to hell" atas isu pembalakan haram. Apa pandangan Dato Seri?

-Saya pernah mendengar perkhabaran sama ada betul atau tidak yang mana Majlis Perbandaran Kuantan akan dinaiktarafkan kepada Majlis Bandaraya Kuantan. Adakah cukai juga akan 'dinaiktaraf'?

-Kuantan sebagai sebuah bandar terpenting di Zon Pantai Timur Semenanjung Malaysia sewajarnya menjadi lebih menyerlah berbanding bandar Kota Bharu dan Kuala Terengganu. Tidakkah Dato Seri menyimpan visi untuk menjadikan Kuantan sebagai 'Metropolis of East Coast Malaysia'?

-Saya berpendapat seharusnya segala pejabat-pejabat kerajaan serta swasta yang berteraskan wilayah Pantai Timur seharusnya diseragamkan dan diletakkan di dalam satu bandar yang sama. Saya berkata demikian kerana saya mendapati apa yang ada di Pantai Timur tidak seragam. Contohnya Dewan Bahasa Pustaka Wilayah Pantai Timur berada di Kota Bharu dan CIDB Pantai Timur terletak di Terengganu. Kuantan seharusnya mengambil contoh ibu kota wilayah sekiranya mahu menjadi ibu kota Wilayah Pantai Timur yang unggul seperti Penang untuk Utara (Penang, Perak, Kedah & Perlis), KL untuk Tengah (KL, Putrajaya, Selangor & NS), JB untuk Selatan (Johor & Melaka), Kuching untuk Sarawak dan KK untuk Sabah & Labuan. Ini akan memudahkan pelabur yang mahu syarikat mereka menyeragamkan pentadbiran korporat mereka di Wilayah Pantai Timur. Apa pandangan Dato Seri?

-Saya kira sudah tiba masanya Kuantan mempunyai sebuah lapangan terbang antarabangsa bagi keperluan penerbangan antarabangsa di Wilayah Pantai Timur. Apa pandangan Dato Seri?

-Selepas PRU-12, harga barang keperluan tetap juga naik. Saya berpendapat kerajaan seharusnya menurunkan harga petroleum di negara ini kerana negara kita adalah negara pengeluar minyak petroleum dan bukannya negara pengimport. Apa pandangan Dato Seri?

Baiklah, itu sahaja soalan saya buat masa ini. Saya amat berharap Dato Seri dapat memberi respon kepada beberapa persoalan saya ini. Sekiranya saya ada terkasar bahasa serta setiap patah kata yang saya telah taip menyinggung perasaan Dato Seri serta pihak lain sama ada bersangkut-paut dengan Dato Seri ataupun tidak, saya menyusun 10 jari kemaafan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Sekian, terima kasih.

Anonymous said...

Dato' Seri Adnan,
Orang politik kalau tak update blog maknanye tak sincere nak share information dengan orang lain. Kalau kata sibuk sangat, tak payah ada blog. Paham?

Anonymous said...

relek aar orang jauh...meh le dekat skit boleh la tolong update blog ni...

Anonymous said...

blog ni pun bukan dato yg buka...ni hanya org tlg dato..mmg mcm tu..tak sincere betul

Himpunan Blog Pahang said...

Assalamualaikum Dato' Seri.

Saya telah meletakkan blog Dato' Seri dalam blog saya di "Himpunan Blog Pahang". Harap Dato' Seri tidak kisah.

Pejuang said...

asm dato sri, syabassss, akhirnya kita dapat tengok blog mb pahang. confirmed , mb pahang memang berani! harap dapat dengar macam2 komen ttg isu politik semasa dan perkembangan rakyat pahang.....mabruk 'alaika...

Anonymous said...

the negative factors for the government department is.. u cant really find a proper department to complain or send or inquiry when things happen?

for eg: when u wanna start a business u will go to MPK... but MPK will tell u, u need tons of stuff to support u, and u got to the next department.. they will definately tell u .. it's not their duty. pls refer to MPK.

government seem to be so aggresive on the greenland project in PH. but do u think a normal citizen has the knowledge to do whatever u mean "green"? public is concern bout the $$$. no doubt with it.. only rich person, politician have all the lands. But bear in mind, they wont even think of ur project. coz it's bullshit, rich person is only concern bout profit in return.

i search through all over the blog and web. u can even find a place whereby how to rent a peice of land from the pahang government. so if not able to rent land? then who gonna start whatever u name green bla bla bla????

labu said...

tlg slmtkan kg kelubi mentakab

http://www.tranungkite.net/v8/modules.php?name=News&file=article&sid=207&mode=thread&order=0&thold=0

.@blogger.com said...

Tuan Moderator,

Saya nak komen tentang paparan blog ini. Font warna merah tidak sesuai dengan background warna hitam. Mungkin kuning atau putih akan sesuai. Harap tukar kerana susah nak baca. Terima Kasih.

OTAI (Otak Tenang Akal Inovatif) said...

salam

http://aberamly.wordpress.com

http://ramlyotai.blogspot.com

http://awanggedeber.blogspot.com

abe anok kelong jati
salam buat dinasti pok su loh

Anonymous said...

Blog ini tak langsung dipantau. Tak ada posting baru. Saya cadangkan ianya ditutup kerana akan lebih baik dari memberi imej yang buruk kepada MB sendiri. Setidak-tidaknya seminggu sekali ianya dilakukan. Bukan setakat orang lain ada blog kita pun nak ada blog.

Anonymous said...

dato,
kalau dah tak update blog nie. tutup jela. lain pru13 dato boleh cari kerja lain. rakyat pun dah bosan. dah la datang lambat ke majlis orang, sombong lak tu. kerja sain je tapi lembab macam siput babiiiiii kat selangor tu. baik bagi pas jaga phg nie. boleh dapat babi n kerja pun tak lembab macam dato. rakyat yg bodek cakap baik la, tapi rakyat yg diam dah bosan.

Anonymous said...

dalam blosphere, jika tiada artikel2 baru dalam tempoh yang lama (lebih setahun) bermaksud:

1. pemiliknya tiada idea baru atau tiada idea langsung. ketandusan.
2. pemiliknya sangat malas menulis.
3. pemiliknya sangat sibuk, sebagai orang yang paling sibuk dalam dunia ini. tiada yang lebih sibuk melainkan dia.
4. pemiliknya hanya 'hangat-hangat taik ayam'.
5. pemiliknya telah meninggal dunia.

pilih mana satu, atau mana-mana yang anda suka.

Anonymous said...

http://mplipis.blogspot.com/

Anti-Nan said...

Gue rase MB Pahang saje je nak test respon org ramai, bukan dia tak mampu nak upah bloggers pencen untuk update blog dia, tp saje je dia nak tengok org2 yang tak gentle man menggunakan 'anonymous' atau nama samaran untuk 'hantam' blog ni...

Muhd aDaM said...

patutnya zoo terbesar di malaysia bina kat pahang sebab pahang ada hutan yg besar. majukan sistem pengangkutan awam kat kuantan. Gambang water park tarikan baru dekat pahang tapi susah pelancong nak pergi sbb jauh daripada kuantan. bina monorel or LRT yg boleh menghubungkan BANDAR KUANTAN-AIR PORT KUANTAN-PEKAN-GAMBANG WATER PARK-TELUK CEMPEDAK.. INI MEMUDAHKAN RAKYAT.. bila lagi Pahang nak maju?? ini cadangan sahaja.. arap dipertimbangkan

Muhd aDaM said...

patutnya zoo terbesar di malaysia bina kat pahang sebab pahang ada hutan yg besar. majukan sistem pengangkutan awam kat kuantan. Gambang water park tarikan baru dekat pahang tapi susah pelancong nak pergi sbb jauh daripada kuantan. bina monorel or LRT yg boleh menghubungkan BANDAR KUANTAN-AIR PORT KUANTAN-PEKAN-GAMBANG WATER PARK-TELUK CEMPEDAK.. INI MEMUDAHKAN RAKYAT.. bila lagi Pahang nak maju?? ini cadangan sahaja.. arap dipertimbangkan

Razak Bin Ramli said...

Untuk cerita terkini.Masuk facebook Dato Adnan Yaakob.Nampak gayanya
blog ni tak update dah.

bRAVEhEART said...

dari 2008 hingga kini maih mcm ni je, hidup tak mau mati pun segan agaknya. tp lebih mati saja

Anonymous said...

ADA JUGA MB YANG BINGAI MACAM NI RUPANYA..HAHAHAHA

hwlooi said...

Dear Sir,
You have been doing a great job and you should ignore all those stupid insults by those irrational, irresponsible and ill-mannered people.
Always remember that even Mother Teresa has been criticized and the devil do have a lot of supporters.
Nasty people are nasty no matter what you do for then.
So the best thing to do is to ignore them and do what you think is right.

Dato' Dr Looi, a member of the silent majority.

hwlooi said...

Please go to the following web sites to read more about Thorium-232


http://www.nkkhoo.com/2012/03/04/banana-is-more-radioactive-than-lynas-rare-earth-by-product/comment-page-4/#comment-9873


http://malaysiatoday.com/forum/politic-current-issues/irrational-illogical-and-incomprehensible-fear-of-radiation-in-lynas-rare-earth-plant/


http://forum.lowyat.net/topic/2297172/+0#entry50349789


Dato' Dr Looi Hoong Wah
FAMM, MB.,ChB(Manchester), MRCS(England), MRCP(UK), MRCP(London)

hwlooi said...

By Jonathan Fun reply to Hon. Prof Chan's Letter

Quote:

"I read with great interest the debate and evidences shown by both sides.

While acknowledging Prof. Chan's arguments, doubts, concerns, and counter-evidences on the effects of Thorium, I must agree with Datuk Dr. Looi and Ng Ai Soo's points in what I'd like to call "Selective Rejection".

We all know the effects of Thorium to our health through the inhalation route; microscopic thorium dusts entering our bloodstream, majority of those amounts will be deposited in our bone marrows and stays there for the next 22 years, emitting alpha radiation, increasing risks to cancer, etc.

But again, consider Ng Ai Soo's comment from Chan's previous article :

" And what about other pollution and/or radiation sources in the environment before Lynas even starts. For example, a 1,000MW coal plant after just 1 year of operation produces 6,000,000 tons of CO2, 44,000 tons of SO2, 22,000 tons of NOx, 320,000 tons of ash containing 400 tons of heavy metals (arsenic, mercury, cadmium, lead etc.)

And, here’s the kicker, including 5 tons or Uranium and 12 tons of Thorium from which the radon gas of both decay chains are out the chimney and into our air... and we are building TWO of these now to add to those we already have on the peninsula.

Where do we store this waste? Does this waste go into making our roads or construction material? What is Lynas waste in comparison?! How did we manage to put up with that yearly radioactive and toxic waste, and plan to build more of the same, with no objection from you?

Be fair... if you want to protect us from industrial radiation pollution, then tackle the whole lot of them in proportion to their pollution, not just Lynas. Dr. Looi's presentation of the facts is clear and persuasive compared with the unnecessary fear, uncertainty and doubt that taints your article in reply to him. "

The keyword here IMHO is "Uncertainty", which brings us back to the discussion of the "Precautionary Principle".

There is nothing wrong being doubtful of the effects of Thorium, hence rejecting it, and there is nothing wrong being confident that Thorium wastes that will be produced by Lynas if they are given the green light to operate, are going to be safe, given the scientific facts that proves it.

But what I'd like to implore those hardcore Anti-Lynas/Anti-Rare Earth/Anti-Whatever friends out there to understand, is that when we make a stand, it must be based on a principle, and for the stand to be credible and fair, it must be applied across the board.

So we know iron/copper mines also produces not just Thorium, but Radium and Uranium wastes too.

And we know rock phosphate fertilizer production facilities also produces not just Thorium, but Radium and Uranium wastes too.

Hence, if the reason we are all so head over heals about throwing Lynas out of our shores is because of the potential hazards of Thorium, or the uncertainty that Thorium will be safe, then let our will be done. Reject Lynas. Get them out of the country. Shoo.

But we can't let existing industries which are also producing Thorium wastes, like iron/copper mines and fertilizer plants, to continue operating as well. Reject any industry that produces Thorium wastes. Get them out of the country. Shoo.

Can we all agree on this stand? Else going all out to reject Lynas while allowing existing industries that also produces Thorium wastes to continue operation is just plain hypocritical. "


Dato' Dr Looi Hoong Wah
FAMM, MB.,ChB(Manchester), MRCS(England), MRCP(UK), MRCP(London)

hwlooi said...

There are only 2 natural ways of getting any substance into your body:

1. By Eating it (Ingestion) or

2. By Breathing it (Inhalation)

Thorium-232 in clay soil cannot get into you blood stream if you eat it because of it's strong adsorption to clay (stuck firmly to clay).

As explained below, you need to eat far more than 17,000 Kilograms of Lynas waste before you can get cancer in about 30 years time in your old age.

Likewise, you need to breathe in 3.4 Kilograms of Lynas waste (in order to get 5.58 gm of Thorium or 1 vial of Thorotrast) to get cancer in about 30 years time !

As stated, Kuantan people are not MINERS and as such it is impossible to inhale 3.4 Kilograms even in a life-time !

Thorium-232 is harmless when outside the body as it produces only alpha rays which cannot penetrate even a thin piece of paper.

All you have to do is to wrap it up in a piece of newspaper and it will become virtually non-radioactive.

So if Thoriun-232 cannot get into the body in significant amount by inhalation or ingestion and it poses not external threat,

HOW and WHY on earth IS IT CONSIDERED TO BE SO DANGEROUS BY THE ANTI-LYNAS PEOPLE ?

My Reply to Soo Jin Hou’s Letter in the Sun Daily

“LET’S de-politicise the Lynas issue” (Letters, March 23) refers.
The writer said 0.02% to 0.05% of ingested thorium is absorbed and gets into the blood stream. Absorption studies were done on animals for obvious reasons, and in the vast majority of these, the thorium was not mixed with clay, which binds very strongly to the clay particles i.e. adsorbed.

Thorium-232 is strongly bound (adsorbed) by soil especially clay soil. The thorium concentration in the clay particles is about 500,000% higher than in the water between the clay particles (the interstitial spaces of the clay particles). So, it cannot be leached out by water or intestinal juice.

When ingested, there is insignificant absorption of the thorium because of this strong bond between clay particles and thorium. Practically all the thorium will be excreted in the faeces with the clay.
So the actual amount of thorium that is absorbed into the blood stream when mixed with clay soil as in the case of the Lynas waste is much, much less than 0.02%.

Since Lynas waste contains 1,650 parts of thorium per million and even if we take the inflated rate of 0.02% absorption, it would mean that to get 0.33g of thorium into the blood stream, we have to swallow 1,000kg (1 tonne) of Lynas waste!

Practically all the data on the carcinogenic effects of thorium-232 was obtained retrospectively from the intravenous use of a massive dose of thorium dioxide called Thorotrast (a 25cc vial of a 25% colloidal suspension of thorium dioxide) in investigative radiological studies.

Studies appear to show that a small number out of the 4 million patients who were given this massive dose of 1 or 2 vials (containing 5.58g to 11.7g of thorium) of Thorotrast, developed cancer especially of the liver 20 to 30 years later in their old age.

So in order to get 5.58g of thorium-232 (equivalent to 1 vial of Thorotrast), we have to swallow an incredible 17,000kg or 17 tonnes of Lynas waste!

I do not think anybody in Kuantan will be able to swallow 17 tonnes of Lynas waste … and that is assuming that the thorium-232 is not strongly adsorbed to clay particles.

With respect to the inhalation of thorium-232, all studies were conducted on workers in the uranium or thorium mining or refining industry and not on populations in towns like Kuantan, and therefore do not apply to the present issue.

Datuk Dr Looi Hoong Wah
Kuantan

hwlooi said...

All the Anti-Lynas foot soldiers and RED GUARDS BARU should realise that they have been misled by some very sophisticated ultra-devious people who are experts in mass brainwashing and are using the issue to gain political mileage for their own evil ulterior motives.

In Bukit Merah, the radiation comes from Thorium and Uranium which are our own and has been in Malaysia for billions of years.

Although the radiation level is well over 37 times that of the Lynas waste, there is no definite well controlled scientific proof that the cases of leukaemia and birth defects are caused by radiation from the waste.

I have seen lots of cases of leukaemia and other types of cancer as well as birth defects over the last 45 years or so in Malaysia and unfortunately we do not have Lynas around at that time to use as a scapegoat.

Unscrupulous people have been using videos and pictures of patients with congenital abnormalities and other illnesses to instil fear into the population. There is absolutely no scientific proof that these cases are caused by radiation.

Only the absolute scum of the Malaysian society would use pictures and videos of these unfortunate patients whose disorders have nothing to do with radiation to score political points !

In the south of the state of Kerala in India the soil contains as much as 4,000 ppm (parts of Thorium per million). Studies have shown that there is little or no accumulation of Thorium-232 in the inhabitants.

The Lynas waste contains only 1,650 ppm.

It has been estimated that in the worst case scenario, the radiation risk from the Lynas plant is only 0.002 mSv/yr.

In Ramsar, Iran, the naturally occurring radiation
is extremely high at 260 mSv/yr.
This is 13,000,000% higher than the expected worse case scenario in Kuantan.

And the people in Ramsar, Iran has been found to be healthier and live longer than the rest of the Iranians! There is also no increase in the number of cancer cases.

Remember the Tin slags from the Eastern Smelting and Straits Trading in Penang ? These, which contain the tantalum and monazite ore, and the monazite ore can be more than 3,700 % more radioactive than the Lynas waste.

And these radioactive tin slags were used to fill up the old Penang Stadium and the roads in Penang. A lot of these has already been stolen and sold off at a huge profit, but a lot still remains in the roads in Butterworth and Penang island.

The people in Penang have not developed Cancer so far as a result of these slags!

Even ordinary Sand (crystalline silica, SiO2) is classified as a group 1 Carcinogen (a confirmed cancer causing agent), but as you know, we do not expect a huge number of people in living in the deserts or along the seashores to die from silica induced lung cancer.

The lung cancer risk occurs only when fine sand (silica) is inhaled by miners for a prolonged period in the quarries and mines i.e. silica is not a carcinogen when ingested and of course not when injected for nobody would allow you to inject sand into their veins.

Thorium-232 is a very weakly radioactive substance and produces only alpha particles which cannot even penetrate a thin piece of paper.
All you have to do is to wrap it up in a piece of newspaper and it is for all intents an purposes, is non-radioactive !

" Thorium-232 is considered to be a carcinogen only IF ADMINISTERED INTRAVENOUSLY AS A COLLOIDAL DISPERSION OF THORIUM-232 DIOXIDE."
It is not considered to be a cancer causing substance if taken orally or inhaled according to the International Agency for Research on Cancer IARC, just like silica (sand) which is not carcinogenic if ingested.

Dato' Dr Looi Hoong Wah

hwlooi said...

Dear Sir,

You have been doing a great job and you should ignore all those stupid insults by those irrational, irresponsible and ill-mannered people.
Always remember that even Mother Teresa has been criticized and the devil do have a lot of supporters.
Nasty people are nasty no matter what you do for then.
So the best thing to do is to ignore them and do what you think is right.

Even for somebody like me, I still get lots of rather unflattering personal insults with nasty four letter words by the Anti-Lynas people and even by a person of high position like Tan Sri Tan Chee Keong (?diplomat in Malaysian Government) for telling the truth about the Lynas problem.

Dato' Dr Looi, a member of the silenced silent majority.

hwlooi said...

New Rare earth plants

1. Arafura di Whayalla Australia
2. Great Western Minerals di Steenkampskraal South Afrika
3. Avalon Rare Metal di Thor Lake Canada
4. Alkane di Dubbo New South Wales Australia
5. Molycorp Inc. in Mountain Pass, California, USA


In the past the rare earth plants in America were closed for the same reason why any mine or company close down...it had become uneconomical i.e. losing money!

This was because at that time China was selling rare earth elements at a ridiculously low price and nobody could compete with them.

Feb 22, 2012 :
Molycorp Inc. said it will start up a newly constructed rare earths processing plant at its Mountain Pass, Calif., operation this week.
Crushing and cracking operations as well as the facility’s combined heat and power plant are scheduled to come online this week, while other components—including milling and mineral extraction, rare earth oxide...

Australians building Giant Rare Earth Plant in Australia:

It should also be noted that Australians are delighted that a company called Arafura is building a huge Rare Earth Processing Plant costing over A$1 Billion in Whyalla in South Australia.


This plant is expected to produce over 1,000 high paying jobs for the Australians.

Arafura must be hoping that we are stupid enough to stop Lynas and stop competing with them.

Dato' Dr Looi Hoong Wah.
FAMM, MB., ChB(Manchester), MRCS(England), MRCP(UK), MRCP(London

hwlooi said...

The Problem: A Mountain of Lynas Waste ?

A reader once asked " Would it be safe to say 132,000,000,000 bq will be resulting from 22,000 tonnes of Lynas waste even though it has only 6 bq per gm?"

Well, Thorium-232 produces only alpha rays (gamma rays from daughter isotopes are insignificant, please see below) which cannot pass through even a thin piece of paper or the surface of the skin.

If you have a lump of pure Thorium-232, all you need to do is to wrap it up in newspaper and that will stop all the alpha radiation from getting out!

Since alpha particles of Thorium-232 which decay with energies of 3.8 to about 4.8 MeV can travel only a couple of centimetres in air, only less than 50 micron in fluids and much less in solid material, even if you have a huge pile of Lynas waste, the external radiation would not increase by much because only a tiny percentage of thorium-232 atoms directly on the surface of the pile will be able to radiate out their alpha particles.

Those just below the surface will remain inside the pile. Each alpha particle will just pick up 2 electrons and be converted to the simple non-radioactive helium gas.

Even those apha particles from the surface will be converted to harmless helium gas after a few centimetres through the air.

So all that your mountain of Lynas waste will only "radiate" harmless non-radioactive Helium gas.

The radiation of 6 bq/gm from the weakly radioactive Thorium-232 in the Lynas waste is so low that even IAEA do not consider it significant and as such can be transported without any special permission.

One reader stated that although Thorium-232 may not be dangerous, all their "daughter" isotopes have very short half-lives like Radon-220 and these are highly radioactive, so how could we say that Thorium-232 is not dangerous.

Well, the reason is obvious. But I find great difficulty in explaining to the layman the reason why when an element with an extremely long half-life that decays into isotopes with very short half-life, there is minimal accumulation of the short half-life isotopes and as such do not build up into a large enough quantity to pose any significant hazard.

I will try to explain by this simple analogy.
If there are 2 million people waiting outside a stadium and 1 million people managed to get into the stadium after 14,000,000,000 years (half-life of Thorium-232), it means that you will see only 1 person getting into the stadium every 14,000 years.

But once in the stadium the half-life of the new person (half-life of Radon-220 from the Thorium-232 decay chain is only 55 seconds) is so short when compared with those outside (Thorium-232) that he has left the stadium almost immediately. Getting in is extremely slow but getting out is extremely fast!

Since only 1 person gets into the stadium every 14,000 years, if you look into the stadium you will see it as empty most of the time!

It is just like trying to fill up a bucket by a slow, slow drop by drop drip and the bucket has a big hole at the bottom. If you look into the bucket you will see practically little or no water in it!

Since the Lynas waste product has only 6 Bq/gm of radioactivity, the chance of detecting any significant amount of radon gas is pretty slim indeed.

Dato' Dr Looi Hoong Wah
FAMM, MB.,ChB(Manchester), MRCS(England), MRCP(UK), MRCP(London)

hwlooi said...

Quote: From Anti-Lynas " If you have so much confidence of its safety. Move your house and your family next to LYNAS."

At present I live in a bungalow with 2 acres of free-hold land about 15 miles from the Lynas Rare Earth Plant. This land and house was bought with money earned by my own sweat and tears.

So if anyone is good enough (or rather stupid enough) to buy for me, pay for me and give it to me 2 acres of free-hold land just next to the Lynas Plant and build for me a bungalow of my own design,

I will be most willing to move myself and all my family to live next to the Lynas plant.

AND DON'T FORGET TO BUY AND PAY FOR ME 100,000 KILOGRAMS OF PURE THORIUM-232 AS WELL!

I WILL BE ETERNALLY GRATEFUL TO THAT SOMEONE.

Dato' Dr Looi Hoong Wah
FAMM, MB.,ChB(Manchester), MRCS(England), MRCP(UK
*

http://kickdefella.net/2012/04/17/lynas-negligible-radiation-but-only-toxic-chemical-waste/#more-5242


http://kickdefella.net/2012/04/16/rare-earth-a-richer-malaysia-and-a-greener-world/#comment-76493

hwlooi said...

EVEN YOUR WIFE IS RADIOACTIVE!

Even our DNA is radioactive as the highly radioactive Carbon-14 which constitute a part of the DNA molecule undergoes beta decay by emission of an electron and an antineutrino and changes into Nitrogen-14.
So even our sacred DNA changes with time as a result of this intrinsic radioactivity.

The potassium tablets that your doctor gives you as an adjunct for high blood pressure therapy is highly radioactive with a radioactivity of 32 Bq/gm and we need about 2 to 3 grams of potassium per day to stay alive.

The radioactivity comes from potassium-40. This is more than 500% the radioactivity of the Lynas waste which contains only 6 Bq/gm mainly from Thorium-232.

Potassium when taken stays in the intracellular space where the cancer sensitive chromosomes are located whereas the ingested or inhaled Thorium-232 remains in the extracellular (outside the cell) space.

All the potassium that we eat everyday in our food contains potassium-40 and the normal dietary potassium would give a total of about 80 Bq per day.
Compare this with the Lynas waste which produces only 6 Bq/gm

Even your wife or husband is radioactive, with a radioactivity of 4,000 Bq from Potassium-40 and another 3,000 Bq from Carbon-14 giving a total of about 7,000 Bq!

Since all living cells contain potassium, all types of meat, flesh, fruits, nuts and vegetables are radioactive because of the potassium-40 content.

The so-called sodium free salt recommended by health experts to combat high blood pressure is nothing more than just highly radioactive potassium salt! Even a lot of doctors, specialists and professors do not know this!

A miner for Potassium chloride (16.4 Bq/G) would only need to be near the big pile of the mine for about 7 hours to exceed the public dose limit of 1 mSv.
This exposure level is same dose of radiation as working 6 months in LAMP or living 500 years near it.
The message here is that more radioactive substances are freely sold in the shops and used as a fertilizer or eaten by us than you would otherwise thought.

Guarapari which has a population about 100,000 is a coastal town in Brazil.
Every year, many people visit the beach with black sand in this town for swimming and treatment of rheumatic disorders.
The usual beach sand in Guarapari has a radiation dose of 5 microsievert/hour.
The black sand is even higher with 131 microsievert/hour. Average radiation exposure of Guarapari is 175 milisievert/year.
The radioactivity is originated from the mountains rich in zirconites and monazites along the coast.

Ramsar is a city in Iran with population of more than 31,000. The average dose of radiation received by people in Ramsar is about 10 milisievert/year, and can reach level in exceed of 260 milisievert/year.

Quote from Wikipedia: "This high level of radiation does not seem to have caused ill effects on the residents of the area and even possibly has made them slightly more radioresistant, which is puzzling and has been called "radiation paradox". It has also been reported that residents have healthier and longer lives.
On the basis of this and other evidence including the fact that life had originated in a much more irradiated environment, some scientists have questioned the validity of linear no-threshold model, on which all radiation regulations currently depend.
Others point out that some level of radiation might actually be good for health and have a positive effect on population based on the controversial radiation hormesis model, by jump starting DNA repair mechanisms inside the cell. "
Dr Looi

hwlooi said...

Lynas Rare Earth Plant Contribute Significantly to our Country and Local Economies

Even a primary school child should know that the construction of a multi-billion dollar industrial plant would bring enormous financial benefits to the local community as well as to the country.

Construction of the plant had provided a substantial boost to suppliers of commodities like concrete and steel and manufacturers of hundreds of other components. For example, the plant had used thousands of cubic metres of concrete—as well as
• Thousands of tons of steel and miles of piping
• Hundreds of miles of electric wiring and hundreds of electrical components and all these are supplied by our local contractors.
The construction of the plant itself would had added hundreds of millions to the gross domestic product.

Each year, the plant will generate billions in sales of the rare earth (economic output) and millions more in total labor income. These figures include both direct and secondary effects. The direct effects reflect the plant’s expenditures for goods, services and labor. The secondary effects include subsequent spending attributable to the presence of the plant and its employees as plant expenditures filter through the local economy (e.g., restaurants and shops buying goods and hiring employees).


And the subsequent production of the plant is expected to be in the billions of ringgit and this is considered to be part of the country's gross domestic product (GDP). Billions more would be added to the GDP as a result of the spin-off effect.

And when our GDP is increased by the billions, the government will be allowed to print more billions of ringgit to pay for the schools, hospitals, subsidies and scholarships etc for the people, without any devaluation of our ringgit by the foreigners.

Key Facts
• Each year, the plant will generate millions to billions of ringgit as a spin-off effect in sales of goods and services in the local community and millions more in total labor income.
• Operation of the plant creates more than 350 highly paid permanent jobs. These jobs pay much more than those working the super markets or places like Kentucky Fried Chicken.
• The permanent jobs at the plant create an equivalent number of additional jobs in the local area to provide the goods and services necessary to support the the plant work force (e.g., grocery stores, dry cleaners, car dealers). Even the sex workers in Kuantan would benefit!
• Construction of the new plant had created up to thousands of jobs at peak construction.

• Local contracters had benefitted enormously from the construction of the plant, in terms of hundreds of millions of ringgit

• The yearly production of billions of ringgit of rare earth will add billions to our GDP and produce billions in export earnings (even though the money belongs to Lynas share holders, the national statistics will show up as our own in terms of GDP growth and export growth).

In Other Words,The Plant WILL Boost Local and Country's Economy.
The Lynas plant WILL provide substantial economic benefits during the decades of operation. The jobs, employee's taxes, and direct and secondary spending WILL strengthen the economy.

SO DO NOT ASK THE NON-PHYSICAL and RATHER CHILDISH QUESTION OF WHAT BENEFIT DO MALAYSIA GET FROM THE LYNAS PLANT!

Dato' Dr Looi Hoong Wah
FAMM, MB.,ChB(Manchester), MRCS(England), MRCP(UK

hwlooi said...

Why do we have to give Lynas the 12 yrs tax free incentive?

Quote Optiplex330:

"Giving tax break is very common to entice people to set up business. If you are a Indian or Chinese your forebear coming from India or China know that very well. They were entice to come to Malaysia to open up the country and land were practically given free. Old people told me their land rental is a single pepper corn. Those who don't know about tax break know zero about businesses. Having said that, I think the maximum is 10 yrs so Lynas is unusual to be given 12 years.

A classic example: Business has to give Bumi 30% share but when Intel came to Penang, they were allowed SPECIAL treatment and don't have to give a single share to Bumi (may be this explain the extra 2 yrs tax break?). Why? This is because the government badly wanted Intel because when they come, they will bring along an entire electronic industry to Malaysia. So while government do not directly benefited from Intel, the follow on industry created by Intel greatly benefited Malaysia. And for this reason, all responsible Malaysian should go read this document.


And also for this reason, those who think Lynas is a only about 300 jobs and no tax revenue for Malaysia are just being short sighted. They don't know that because of Lynas, a Green Technology industry could be born and Siemens is the 1st to annouce coming precisely because of Lynas. But because of Anti-Lynas, Siemens may pull out so there go more jobs and tax revenue for Malaysia."


In Other Words,The Plant WILL Boost Local and Country's Economy.
The Lynas plant WILL provide substantial economic benefits during the decades of operation. The jobs, employee's taxes, and direct and secondary spending WILL strengthen the economy.

SO DO NOT ASK THE NON-PHYSICAL and RATHER CHILDISH QUESTION OF WHAT BENEFIT DO MALAYSIA GET FROM THE LYNAS PLANT!

Dato' Dr Looi Hoong Wah
FAMM, MB.,ChB(Manchester), MRCS(England), MRCP(UK) MRCP(London)

hwlooi said...

Thorium-232 may not be dangerous as negligible amounts are absorbed from the gut and insignificant amount is inhaled by non-miners, but what about the dangerous accumulation of Radon gas?

Thorium-232 produces only alpha rays (gamma rays from daughter isotopes are insignificant) which cannot pass through even a thin piece of paper or the surface of the skin.
The 0.09 MeV gamma ray detected in freshly separated Thorium-232 actually comes from Radium-228, one of the daughter radionuclides from the Thorium-232 decay.

If you have a lump of pure Thorium-232, all you need to do is to wrap it up in newspaper and that will stop all the alpha radiation from getting out!

Since alpha radiation cannot go far, even if you have a huge pile of Lynas waste, the external radiation would not increase by much because only the tiny percentage of thorium-232 atoms directly on the surface of the pile will be able to radiate out their alpha particles. Those just below the surface will remain inside the pile and be converted to simple helium gas.

Since this is a case of an element which has an extremely long half life (14 billion years) and all the daughter radionuclides have relatively very short half lives (from microseconds to 6.7 years), at equilibrium, the concentration of the daughter radionuclides is very small.

Because the concentration of Thorium-232 in the Lynas waste is so low, the gamma radiation from the daughter isotopes are relatively low.

As far as radon gas is concerned, it must be remembered that Radon-220 from the decay chain of Thorium-232 has a very short half life of only 55 seconds!

As such only a tiny amount of Radon-220 (a.k.a. Thoron) within a few centimetres of the surface of a huge pile of waste will be able to live long enough to escape from the pile and see the light of day!

A lot of people have mistaken Radon-220 from Thorium-232 decay series with the more notorious Radon-222 which has a much longer half life of 3.8 days. Radon-222 comes from Uranium-238 decay series.

Because of its much longer half life, Radon-222 can and do accumulate in the cellars and poorly ventilated areas of domestic dwellings. Radon-222 is the gas that has been linked to lung cancers in especially non-smokers.

So please do not blame poor Thorium-232. It does not produce any Radon-222 and as such is not guilty of radon induced lung cancers.

The radiation of 6 Bq/gm from the weakly radioactive Thorium-232 in the Lynas waste is so low that even IAEA do not consider it significant and as such can be transported without any special permission.

Dato' Dr Looi Hoong Wah
FAMM, MB., ChB(Manchester), MRCS(England), MRCP(UK), MRCP(London)

*

http://kickdefella.net/2012/04/17/lynas-negligible-radiation-but-only-toxic-chemical-waste/#more-5242


http://kickdefella.net/2012/04/16/rare-earth-a-richer-malaysia-and-a-greener-world/#comment-76493

Farhan said...

babi betul, macam babi anjing kat rumah depan ku

IBU RISKA said...


Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Anonymous said...

Assalamualaikum wbt. Mohon Bantuan. Sumbangan derma untuk asnaf fakir miskin. Para dermawan yang budiman. Anda boleh derma ke akaun maybank orang daif.
Nama: Adila bin Suboh
Nombor Akaun: 151089317354

Language Centre in PJ said...

Such outstanding post is simply unbelievable! Keep posting!
japanese class in petaling jaya is strive to deliver the best linguistic services to our clients. Based in Petaling Jaya, Ringo has been providing the finest quality of learning experience and translation services for corporate clients and language learners since 1999.
language centre in petaling jaya
korean language class in petaling jaya
german language class in kuala lumpur
thai language class in kuala lumpur
mandarin language class in kuala lumpur
vietnam language class in kuala lumpur
translation company in kuala lumpur
translation service in malaysia

Kiss918 said...

Thank you for this excellent post. Very informative!
kiss918 apk is arguably the most prominent online casino in Malaysia, bringing you the hottest, top trending games on the internet, all in one destination. 918 Kiss has all sorts of entertainment content, ranging from fishing games and live table games to one of our main attractions that is slot games.
kiss918 online
Kiss918

Duplex Singapore said...

I really appreciate your blog. Simply awesome!
Natural Joint Supplements Duplex® strives to be your trusted healthcare brand, a brand that will never settle for less than the best. We firmly believe your health matters. At Duplex®, we pledge to make your well being our priority. Our aim is to deliver effective, yet affordable healthcare simply because we believe good health makes living more meaningful. We are your trusted ally on the journey to attain a healthy mind, body and spirit.

Duplex Malaysia said...

What an amazing post! Keep up the good work!
joint supplement malaysia Duplex® strives to be your trusted healthcare brand, a brand that will never settle for less than the best. We firmly believe your health matters. At Duplex®, we pledge to make your well being our priority. Our aim is to deliver effective, yet affordable healthcare simply because we believe good health makes living more meaningful. We are your trusted ally on the journey to attain a healthy mind, body and spirit.
anti inflammatory natural medicine
supplements for painful knee
broccoli sprout malaysia, botanical powder mix & antioxidant rich foods

Re2 said...

Your topics are always interesting and educational. I enjoyed it very much!
Microsoft Office Specialist RE2 Learning Solutions (Asia) Sdn Bhd was founded in 2016. The company is one of a leader in the field of professional IT training in Malaysia. Over the years, RE2 (Asia) has helped thousands of young learners, companies, government departments and agencies to improve and develop their IT skills.
Microsoft Office Specialist Certification

Re2 said...

Your article is very enlightening. Thanks for the effort!
Apple Swift Developer Certification RE2 Learning Solutions (Asia) Sdn Bhd was founded in 2016. The company is one of a leader in the field of professional IT training in Malaysia. Over the years, RE2 (Asia) has helped thousands of young learners, companies, government departments and agencies to improve and develop their IT skills.
apple swift certification
ios swift certification
app development with swift certification
app development with swift certification level 1

Re2 said...

Awesome post. Very inspiring!
Established in 2002, RE2 International Computer School was one of the first schools in Malaysia with a well-developed ICT curriculum for Primary School and Secondary school students. Our curriculum was heavily based on the national curriculums of The United States of America and United Kingdom.
Computer Class In Ipoh
Computer Course In Ipoh

Rebrand Malaysia said...

Terrific post! Love your work!
Rebrand Web Design Malaysia Web Design KL Rebrand specialise in website design, e-commerce solutions, digital marketing, branding strategy and much more. We strongly believe that having a high-quality website doesn't necessarily need to cost a huge sum of money. Hence, we are a group of professionals that came together with a goal in mind: to deliver excellent web designs that provide value to our customers that range from startups to enterprises and large organisations.
Web Design KL
Web Design Malaysia

Klinik Q said...

Functional Medicine KL that brings together conventional medicine, nutritional medicine, and bio-identical hormone therapy to restore health and enhance youth. Our doctors are here to educate, inspire & empower you to make better decisions regarding your health.

Shintech said...

Bone Meal started out with an incredible objective of ensuring environmental sustainability through innovative green engineering. Our journey began as a fertilizer manufacturing company, utilizing available wastes and converting them into value-added nutrition for plants.

GVS Life Sciences said...

GVS Life Sciences
was founded with a goal to advance positively alongside the local community and in tandem with the group’s strategic expansion plan that would serve both foreign industries and locals alike.

GVS Malaysia said...

GVS Malaysia
was founded with a goal to advance positively alongside the local community and in tandem with the group’s strategic expansion plan that would serve both foreign industries and locals alike.

QC Fixer Solutions said...

Web Design Ipoh .QC Fixer Solutions is a digital marketing company, We offer a variety of services including branding, logo design, photo shooting, video shooting, content writing, SEO, social media management, company profile design and etc.

Shintech said...

Shintech started out with an incredible objective of ensuring environmental sustainability through innovative green engineering. Our journey began as a fertilizer manufacturing company, utilizing available wastes and converting them into value-added nutrition for plants.

LEO pump said...

Centrifugal Pump , LEO GROUP is a national high-tech enterprise engaged in R&D, design, manufacturing, marketing and customer service providing for full range of pumps and pump integration system. LEO Group is the first listed company in Chinese pump industry.

LEO pump said...

Submersible Pump , LEO GROUP is a national high-tech enterprise engaged in R&D, design, manufacturing, marketing and customer service providing for full range of pumps and pump integration system. LEO Group is the first listed company in Chinese pump industry.

LEO pump said...

Leo Pump , LEO GROUP is a national high-tech enterprise engaged in R&D, design, manufacturing, marketing and customer service providing for full range of pumps and pump integration system. LEO Group is the first listed company in Chinese pump industry.

Mkwin888 said...

Mega 888 apk download is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Mkwin888 said...

Mega 888 is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Mkwin888 said...

Mega888 apk is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Mkwin888 said...

Mega888 download is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Mkwin888 said...

Mega888 is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Mkwin888 said...

Pussy888 is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Mkwin888 said...

Pussy 888 is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Mkwin888 said...

Pussy888 apk is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Mkwin888 said...

Pussy888 download is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Mkwin888 said...

https://mkwin888.com is the most popular app for online slot games in Malaysia. The free download offers you a huge choice of games, you can even play for free using a test id. You can use the free test id listed on this page.

Abbie & Co. said...

Abbie & Co focuses on luxury investment watches. We are determined to provide luxury watches that holds value to you. Pre-owned and Brand new watches are part of our offerings. Buying, servicing and trading are also services that we provide.

Abbie & Co. said...

Richard Mille Malaysia Abbie & Co focuses on luxury investment watches. We are determined to provide luxury watches that holds value to you. Pre-owned and Brand new watches are part of our offerings. Buying, servicing and trading are also services that we provide.

Abbie & Co. said...

Rolex Malaysia Abbie & Co focuses on luxury investment watches. We are determined to provide luxury watches that holds value to you. Pre-owned and Brand new watches are part of our offerings. Buying, servicing and trading are also services that we provide.

Shintech said...

Shintech Malaysia started out with an incredible objective of ensuring environmental sustainability through innovative green engineering. Our journey began as a fertilizer manufacturing company, utilizing available wastes and converting them into value-added nutrition for plants.